It is currently Thu Jun 20, 2019 11:55 am

All times are UTC + 1 hour




Post new topic Reply to topic  [ 253 posts ]  Go to page Previous  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Next
Author Message
 Post subject: Re: PureBasic 5.70 LTS beta 1 is out !
PostPosted: Thu Jun 07, 2018 9:00 am 
Offline
Administrator
Administrator

Joined: Fri May 17, 2002 4:39 pm
Posts: 13590
Location: France
wombats wrote:
Fred wrote:
A new version has been uploaded for Linux to fix the IDE issues, feel free to give it a try !

The IDE starts now.

I'm not able to get Qt to work. I installed the libs and set "qt" as the subsystem, but running the example provided by fr34k, I get the following: "QtScript.a(QtScript.o):(.qtversion[qt_version_tag]+0x0): undefined reference to `qt_version_tag'
collect2: error: ld returned 1 exit status".


Could you try a simple GUI program using with using 'qt' as subsystem ? (like Gadget.pb example)


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: PureBasic 5.70 LTS beta 1 is out !
PostPosted: Thu Jun 07, 2018 9:19 am 
Offline
Enthusiast
Enthusiast
User avatar

Joined: Fri Jul 19, 2013 7:36 am
Posts: 181
Location: Novosibirsk
It is this simple example (Gadget.pb) that by the way requires OpenGadgetList() in an unexpected place.
When trying to build with QT.

the main thing that is missing is new checkinstall.sh !!!

p.s. once again, please pay attention to the topic ( viewtopic.php?f=15&t=69442 )

_________________
Dawn will come inevitably.
His (http://translate.yandex.ru/) English is not as good as we would like
366_pairs_of_wings, Angel, Guardian, for_a_good_mood, for_every_days


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: PureBasic 5.70 LTS beta 1 is out !
PostPosted: Thu Jun 07, 2018 9:30 am 
Offline
Administrator
Administrator

Joined: Fri May 17, 2002 4:39 pm
Posts: 13590
Location: France
I don't understand your post, please fill a bug report with an example if something seems wrong with qt subsystem


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: PureBasic 5.70 LTS beta 1 is out !
PostPosted: Thu Jun 07, 2018 9:40 am 
Offline
Enthusiast
Enthusiast
User avatar

Joined: Fri Jul 19, 2013 7:36 am
Posts: 181
Location: Novosibirsk
Fred wrote:
I don't understand your post, please fill a bug report with an example if something seems wrong with qt subsystem


I, with great pleasure and will actively write reports errors after reading the instructions about configuring the subsystem for qt and received the message on success checkinstall.sh taking into account the setting for qt.

Otherwise, I may think it's my fault for not setting it right.

_________________
Dawn will come inevitably.
His (http://translate.yandex.ru/) English is not as good as we would like
366_pairs_of_wings, Angel, Guardian, for_a_good_mood, for_every_days


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: PureBasic 5.70 LTS beta 1 is out !
PostPosted: Thu Jun 07, 2018 10:28 am 
Offline
Enthusiast
Enthusiast

Joined: Thu Dec 29, 2011 5:03 pm
Posts: 422
Fred wrote:
wombats wrote:
Fred wrote:
A new version has been uploaded for Linux to fix the IDE issues, feel free to give it a try !

The IDE starts now.

I'm not able to get Qt to work. I installed the libs and set "qt" as the subsystem, but running the example provided by fr34k, I get the following: "QtScript.a(QtScript.o):(.qtversion[qt_version_tag]+0x0): undefined reference to `qt_version_tag'
collect2: error: ld returned 1 exit status".


Could you try a simple GUI program using with using 'qt' as subsystem ? (like Gadget.pb example)

I tried the ButtonGadget example from the documentation to the same result.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: PureBasic 5.70 LTS beta 1 is out !
PostPosted: Thu Jun 07, 2018 2:33 pm 
Offline
Always Here
Always Here

Joined: Mon Sep 22, 2003 6:45 pm
Posts: 7439
Location: Norway
Still doesn't start, with the error message mentioned in my previous post.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: PureBasic 5.70 LTS beta 1 is out !
PostPosted: Thu Jun 07, 2018 3:05 pm 
Offline
Administrator
Administrator

Joined: Fri May 17, 2002 4:39 pm
Posts: 13590
Location: France
You will need a newer ubuntu IIRC


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: PureBasic 5.70 LTS beta 1 is out !
PostPosted: Sun Jun 10, 2018 4:14 am 
Offline
Enthusiast
Enthusiast
User avatar

Joined: Sun Jul 07, 2013 11:35 am
Posts: 400
Location: Canada
Hello Fred,

Under linux the "LTS" is missing in the version definition.

Best regards
StarBootics

_________________
The Stone Age did not end due to a shortage of stones !


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: PureBasic 5.70 LTS beta 1 is out !
PostPosted: Sat Jun 16, 2018 11:56 am 
Offline
Addict
Addict
User avatar

Joined: Thu Jul 03, 2003 6:53 pm
Posts: 1256
Location: England
freak wrote:
Here is some more info regarding the Qt subsystem:
Thanks for the detailed walk through, freak.

freak wrote:
[*]On the other OS we already have a quite good integration with the native API, so we want to focus on that and not spend work on an "alternative" GUI subsystem that most people will not have any use for.
Fair enough and I do understand the appeal of a small self-contained executable but please could we at least have cell level events / highlighting and column alignment in ListIconGadget()?


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: PureBasic 5.70 LTS beta 1 is out !
PostPosted: Sun Jun 17, 2018 1:32 pm 
Offline
Enthusiast
Enthusiast
User avatar

Joined: Thu Dec 17, 2009 12:00 pm
Posts: 175
Location: Llangadog, Wales, UK
Thanks Fred and Freak for this new beta :D

Really exciting stuff, but unfortunately I cannot test much right now due to other time commitments :(

the.weavster wrote:
freak wrote:
Here is some more info regarding the Qt subsystem:
Thanks for the detailed walk through, freak.
This sounds great and maybe an important way forward for PB on Linux.

After a quick install on MX Linux 17 - Qt subsystem works with no problem for a simple program. Also fine with Freak's QtScript example. Switching a big project from Gtk2 to Qt will take more effort due to API calls, but will try soon.

_________________
www.deeproot.co.uk


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: PureBasic 5.70 LTS beta 1 is out !
PostPosted: Wed Jun 20, 2018 7:50 am 
Offline
User
User

Joined: Mon Jul 17, 2017 3:51 am
Posts: 22
Location: Cocoa Beach, FL
DPI ListIconGadget test with Enabled DPI Aware Executable turned on
Code:
OpenWindow(0, 0, 0, 300, 100, "DPI ListIconGadget Test")

ListIconGadget(1, 2, 2, 296, 96, "Col A", 75)
AddGadgetColumn(1, 1, "Col B", 75)
AddGadgetColumn(1, 2, "Col C", 75)

AddGadgetItem(1, 1, "Item 1 Data" + #LF$ + "Item 2 Data" + #LF$ + "Item 3 Data")

Repeat : Until WaitWindowEvent() = #PB_Event_CloseWindow

Result with 5.70 Beta 1:
Image

Would be helpful if the column widths automatically adjusted to the new size of ListIconGadget.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: PureBasic 5.70 LTS beta 1 is out !
PostPosted: Thu Jun 21, 2018 10:26 pm 
Offline
User
User

Joined: Sun Feb 12, 2017 2:31 pm
Posts: 38
Linux Mint 18.3 Cinnamon - segmentation fault

BR

EDIT:

I was wrong. I omitted Fred's post on June 6.
Now IDE works.
BR


Last edited by Cezary on Wed Jun 27, 2018 8:24 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: PureBasic 5.70 LTS beta 1 is out !
PostPosted: Sun Jun 24, 2018 7:00 pm 
Offline
Addict
Addict
User avatar

Joined: Thu Jun 07, 2007 3:25 pm
Posts: 3574
Location: Berlin, Germany
Dear PB team, thanks for the new version 5.70 LTS beta 1! Especially DPI awareness is a good improvement.

On Windows 10, current version 1803, I stumbled across two glitches concerning the IDE (DPI 125%).

  • In PB 5.62, the IDE toolbar has a height of 35 pixels:
    Image

    In 5.70 LTS beta 1, the height is only 28 pixels:
    Image

    I don't know whether or not this change was made deliberately. Anyway, for my old eyes 28 pixels is very small. :-) I would appreciate it, if in PB 5.70 the toolbar were as high as before.

  • When code that is opened in the IDE has been modified by an external program, the IDE raises a warning (according to my preferences). The warning looks fine in PB 5.62:
    Image

    In PB 5.70 beta 1, when the name of the regarding file is long, then the message is not displayed completely:
    Image

_________________
Please excuse my flawed English. My native language is PureBasic.
Search
RSBasic's backups


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: PureBasic 5.70 LTS beta 1 is out !
PostPosted: Tue Jun 26, 2018 7:24 am 
Offline
Addict
Addict

Joined: Thu Aug 30, 2007 11:54 pm
Posts: 987
Location: right here
Fred wrote:
You will need a newer ubuntu IIRC
Is that in regard to Qt or PB in general? Ubuntu 16.04 x64 here.
I can't start 'purebasic' from a filemanager, it doesn't know how to open 'shared library'
Code:
~/purebasic_5_70_b_1_x64/compilers>file ./purebasic
./purebasic: ELF 64-bit LSB shared object, x86-64, version 1 (SYSV), dynamically linked, interpreter /lib64/ld-linux-x86-64.so.2, for GNU/Linux 3.2.0, BuildID[sha1]=c1af8a3e3cd52668ce23ec1fd2913b9b212ea7e3, stripped
starting from the commandline works thought. But it can't compile. 'Compiler isn't loaded yet'. In Preferences > Compiler, i see the default compiler is an older one, even older than the PB version i used lately. My PB 5.62 has its own compiler set as default and no additional compilers set. But PB 5.70b1 has set a default compiler from some 5.60 directory which doesn't even exist with that exact name. There is no version info in titlebar or About, but the splashscreen and About says 06/06/2018. I added an additional compiler with the correct 5.70 one and enabled it in a source file's compiler option, but compiler still 'isn't loaded yet'. Restarting the IDE didn't help.

<edit>
And many Thanks for the continuing work! :)

<edit>
I can compile in 5.62 using the 5.70b1 compiler.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: PureBasic 5.70 LTS beta 1 is out !
PostPosted: Mon Jul 02, 2018 2:33 pm 
Offline
PureBasic Expert
PureBasic Expert

Joined: Wed Oct 29, 2003 4:35 pm
Posts: 10517
Location: Beyond the pale...
Ubuntu 16.04 LTS, PB 5.70x64.

Same problems as #Null in that I have to use the command line to run the IDE. Same problem as Wombats in that I get all sorts of linker errors when trying to use the qt subsystem.

Alright, what am I missing? :)

_________________
I may look like a mule, but I'm not a complete ass.


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 253 posts ]  Go to page Previous  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Next

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  

 


Powered by phpBB © 2008 phpBB Group
subSilver+ theme by Canver Software, sponsor Sanal Modifiye