PureBasic 6.00 Alpha 5 released !

Developed or developing a new product in PureBasic? Tell the world about it.
Fred
Administrator
Administrator
Posts: 14412
Joined: Fri May 17, 2002 4:39 pm
Location: France
Contact:

Re: PureBasic 6.00 Alpha 3 released !

Post by Fred »

Unfortunately gcc doesn't display any update as well on the overall progress, so I don't know if we can display anything more.
User avatar
DoubleDutch
Addict
Addict
Posts: 3205
Joined: Thu Aug 07, 2003 7:01 pm
Location: United Kingdom
Contact:

Re: PureBasic 6.00 Alpha 3 released !

Post by DoubleDutch »

That's a shame, maybe gcc could be modded to send back progress?
https://deluxepixel.com <- My Business website
https://reportcomplete.com <- School end of term reports system
User avatar
chi
Addict
Addict
Posts: 862
Joined: Sat May 05, 2007 5:31 pm
Location: Linz, Austria

Re: PureBasic 6.00 Alpha 3 released !

Post by chi »

Fred wrote: Fri Jul 09, 2021 4:08 pm Unfortunately gcc doesn't display any update as well on the overall progress, so I don't know if we can display anything more.
How about using gcc -v(erbose)? It would also be nice if we could have the compiler + linker + rc + lib to output something in the error log window.

By replacing the original exe with my own dummy version, calling the original with the verbose switch, I was able to write to the log...

Image

If I recall correctly, the linker outputs a few hundred lines on bigger projects since it displays every lib/obj searchpath. But maybe this could be filtered?!
Et cetera is my worst enemy
User avatar
Psychophanta
Addict
Addict
Posts: 4709
Joined: Wed Jun 11, 2003 9:33 pm
Location: Spa, relaxing and thinking, and learning...
Contact:

Re: PureBasic 6.00 Alpha 3 released !

Post by Psychophanta »

Awesome!
Let me try this 6.00 alfa 3.
Thanks a lot.
http://www.zeitgeistmovie.com

While world=business:world+mafia:Wend
User avatar
netmaestro
PureBasic Bullfrog
PureBasic Bullfrog
Posts: 8200
Joined: Wed Jul 06, 2005 5:42 am
Location: Fort Nelson, BC, Canada

Re: PureBasic 6.00 Alpha 3 released !

Post by netmaestro »

Why didn't they call Alpha 2 "Alfalfa" ?
BERESHEIT
User avatar
kenmo
Addict
Addict
Posts: 1922
Joined: Tue Dec 23, 2003 3:54 am

Re: PureBasic 6.00 Alpha 3 released !

Post by kenmo »

Thank you team!!! Looking forward to testing the C Backend!
Work and life have been eventful and I haven't had the time yet :|

I hope this doesn't prevent IDE Pull Requests :wink:
Lord
Enthusiast
Enthusiast
Posts: 746
Joined: Tue May 26, 2009 2:11 pm

Re: PureBasic 6.00 Alpha 3 released !

Post by Lord »

Announcement says:
PureBasic 6.00 Alpha 3 released !
Downloade page says:
Alpha
If you want to beta test the next version of PureBasic feel free to download it and test it. Please remember to backup your current PureBasic directory before installing the alpha. Don't use it in production !

Download PureBasic 6.00 Alpha 2 for Windows (x64)
Just only forgotten to change "2" to "3"?
Image
User avatar
mk-soft
Addict
Addict
Posts: 3191
Joined: Fri May 12, 2006 6:51 pm
Location: Germany

Re: PureBasic 6.00 Alpha 3 released !

Post by mk-soft »

Just only forgotten to change "2" to "3"?
Just only forgotten to change "2" to "X"? 8)
My Projects ThreadToGUI / OOP-BaseClass / OOP-BaseClassDispatch / EventDesigner V3
PB v3.30 / v5.70 - OS Mac Mini OSX 10.xx - VM Window Pro / Linux Ubuntu
Downloads on my Webspace
akee
Enthusiast
Enthusiast
Posts: 450
Joined: Wed Aug 18, 2004 9:52 am
Location: Penang, Malaysia
Contact:

Re: PureBasic 6.00 Alpha 3 released !

Post by akee »

Was there a roll back?
flood
User
User
Posts: 25
Joined: Sun Aug 14, 2011 10:32 pm

Re: PureBasic 6.00 Alpha 3 released !

Post by flood »

Alpha 3 seems to work fine with my 16k+ lines program, which makes use of pretty much every aspect of the PB language. Very good work, Fred. 8)

Question: Could this change eventually result in supporting ARM devices?
User avatar
bbanelli
Enthusiast
Enthusiast
Posts: 541
Joined: Tue May 28, 2013 10:51 pm
Location: Europe
Contact:

Re: PureBasic 6.00 Alpha 3 released !

Post by bbanelli »

Wow!

PCI-Z (~7k LoC) runs smoothly (heavy WinAPI involved) and only gives less than 10% size overhead.

Great work, looking forward seeing "full" version! :)
"If you lie to the compiler, it will get its revenge."
Henry Spencer
https://www.pci-z.com/
zikitrake
Enthusiast
Enthusiast
Posts: 757
Joined: Thu Mar 25, 2004 2:15 pm
Location: Spain
Contact:

Re: PureBasic 6.00 Alpha 3 released !

Post by zikitrake »

Error founded here: viewtopic.php?f=43&t=77590
Edit: There seems to be something wrong with my current configuration ( c:\Users\zikitrake\AppData\Roaming\PureBasic\)
When I rename that folder so that it is created from scratch, the compilation is correct. I will keep disabling things until I find the "error".


I don't know if I have installed PB6 wrong (standard installation of the downloaded setup) or I missed some information about a previous change to make before compiling.
This simple code gives me an invalid memory error (Windows 10 pro 64, user with admin privileges)
(C Backend)
Image
I'm sorry if this has already been discussed, I've searched for some information but didn't find anything.

PS: I didn't want to put it in the bugs area because I guess it's for another reason
DeanH
Enthusiast
Enthusiast
Posts: 116
Joined: Wed May 07, 2008 4:57 am
Location: Adelaide, South Australia
Contact:

Re: PureBasic 6.00 Alpha 3 released !

Post by DeanH »

The code below compiles and executes error free using 5.73 64-bit.

Code: Select all

w.l=OpenWindow(#PB_Any,#PB_Ignore,#PB_Ignore,640,480,"Test",#PB_Window_SystemMenu | #PB_Window_ScreenCentered)
AddKeyboardShortcut(w,#PB_Shortcut_Escape,#ESC)
Repeat
Until WaitWindowEvent()=#PB_Event_CloseWindow

6.00 Alpha 3 stops compiling at the AddKeyboardShortcut statement reporting a window not initialised error.

If I change the variable W.l to W.i, then it compiles and runs correctly.
The value of w returned in the two versions of PB is very different. The PB6 value is much larger and if type l (long int), goes negative.

I am not sure if this is a bug or a change. It feels like a change. Is it?
GPI
PureBasic Expert
PureBasic Expert
Posts: 1394
Joined: Fri Apr 25, 2003 6:41 pm

Re: PureBasic 6.00 Alpha 3 released !

Post by GPI »

as far as i know: Handles in PB are *ALWAYS* in Integer. so ".l" is not correct and when it work, it is pure luck.
DeanH
Enthusiast
Enthusiast
Posts: 116
Joined: Wed May 07, 2008 4:57 am
Location: Adelaide, South Australia
Contact:

Re: PureBasic 6.00 Alpha 3 released !

Post by DeanH »

I understand about handles and types. However, my example highlights what might be a significant difference in the new PB6. I use the Printer_Lib library by ABBKlaus and Pure_PDF by Thorsten1867. Both of these compile perfectly in the 32 and 64-bit versions of PureBasic 5.73, but generate errors in 6.00 alpha2 and 3. I've been trying to go through them to correct but it is a big detective job. They both use .l types a lot instead of .i. My point is that the size and range of the values returned by OpenWindow(#PB_Any and other functions are hugely different for the two 64-bit compiler versions.
Post Reply